Minus 7 grader nu på morgonen här i Handen, och min termometer sitter ändå väl skyddad av ett balkongtak ovanför! Barnen rutschar utför den lilla kullen, same procedure as every year. Bilens startmotor har låtit litet tveksam de senaste dagarna. Men 30 juni såg det ut så här.
Det börjar bli litet fart nu när allt fler inser att det nog är något fel i IPCC:s idé om människoorsakade växthusgaser. Fakta stämmer helt enkelt inte och IPCC:s ”planer” strider därtill så direkt mot alla andras planering för framtiden. Så läs sajter som denna och denna istället för drapor av Björn Wiman. Inget ont om ”icke-ingenjörer” men någon måtta måste det vara på svamlet! Även om journalister nu måste locka och roa sina läsare mer än att använda sina kunskaper och omdöme om världen och människorna.
Ibland får jag tanken att idén om växthusgaser är Svante Arrhenius planerade hämnd för att han på visst akademiskt håll mötte motstånd. Förresten är den stridbara Agnes Wold hans dotterdotter. Det kanske ligger i släkten…
Igår (eller i förrgår) falsklarmade mitt s k trygghetslarm hela tre gånger. Eva var ensam i min våning och blev orolig när hon ”hörde röster”. Hon går ut i trapphuset och jag är just på väg att stiga in. Hon berättar och så ringer min mobil – larmoperatören. Jag hade haft larmknappen på mig när jag var ”ute på stan” (vilket man inte ska) men även om jag kommit åt knappen, funkar inte radioförbindelsen larmknapp – larmlådan på fönsterbrädan på större avstånd. Har inte hittat pågot tekniskt om de aktuella larmsystem. Befarar att det är en litet ”stökig marknad”.
Det kom en tredje samtal från larmoperatören. De är alltid trevligt lättsamma och har ett standardiserat sätt att kommunicera. Måste vara ett på sitt sätt påfrestande jobb. Undrar hur ofta de får höra att deras anrop varit oberättigat. Jag var en aning sarkastisk, vi satt åt åt.
I princip kan ju operatören avlyssna min lägenhet. Man kanske skulle ha bakgrundsmusik ständigt snurrande.
Jag har nu börjat med att lägga ifrån mig larmknappen som man bör bära på handleden när man är hemma. Jag kan ju några gånger ha råkat komma åt den (det har varit ett falskanrop tidigare). Av bilden nedan ser man att knappen sitter någon millimeter försänkt, och det ger väl ett visst skydd. Man är ju road av att undersöka den men…
Jag börjar sakta lära mig hur landstingets Sjuktransporttjänst funkar. Jag måste ju ha godkänt av ”någon” för att resa (något som inte står i bruksanvsningen!) Bad om tillstånd för en resa men man gav mig 10 på raken. ”Enklast så” sa sköterskan. Men tydligen måste jag åka till just den plats dit resan bokats. Nu hade de två ställen på Södersjukhuset som var aktuella samma adress så det gick bra. Nå, chauffören som hämtade mig inne i sjukhuset (jag orkade nästan inte gå med bara käpp; hade röntgats på fastande mage) klagade att han inte nått min mobil. Jag skyllde på de tjocka sjukhusväggarna.
Kanske det är min artros som gör mig så trött i benen.
I mitt senaste inlägg hade jag några dåligt skannade dokument som hade med min far att göra. Tog fram dem för att ev. göra en bättre skanning men det var inte möjligt fann jag. Men jag hittade fler dokument som min bror och jag tog hand om nära våra föräldrar gick bort 1995, vid olika tillfällen (83 år gamla). Jag skrev att min far var duktig på att måla och teckna och här kommer några verk:
Jag har inte förstått vilken ålder som kan utläsas av skolklassbeteckningen. Pappa bodde redan under terminerna i de tidiga tonåren inackorderad i staden Askersund, ca 15 km från hemmet i Bastedalen.
Här ovan ”en studie i kakel” och några mer grafiska saker. Båtskrovet är fint tecknat men jag tyvärr inte överens med vad är speglingar i vattenytan e d.
Här ett Ex-Libris. Sjöfart och fiske var stort på Vättern ”på Pappas tid”, och tegelbruket i Bastedalen hade en stor brygga. Sand sögs upp från sjöbotten upp på pråmar och användes vid tegelbruket. Hargebönderna (kring Bastedalen) hade tidigare s k ”råbockar” och fraktade kalksten och annat över hela den långa sjön.
Här nedan är några skisser som han gjorde de sista dagarna i livet. Kanske de var avsedda att ingå i brev, de känns för mig litet ovanliga. Men det var förstås mycket man inte talade om hos oss. Eller om jag inte lyssnade. Han var mer ”social” än jag märkte.
Pappa korresponderade förstås även brevledes med andra sändaramatörer, förde loggböcker o d. Han tecknade även ned sina tankar om sin och och inte minst sin hustrus sjukdom. Mamma avled drygt två månader senare, den 4 maj 1995; jag vakade hela natten och döden kom omärkligt.
Till vänster i bilden ser man några sändaramatöranrop, jag har i stort kunnat identifiera dem.
Här är ett påbörjat korsord en vecka innan han avled den 24 februari, Jag hade övernattat i hans rum på sjukhuset i Motala, vårstormblåsigt och gråa moln. For så till Askersund och hämtade Mamma som vistades på ett tillfälligt vårdboende (de förberedde en flytt till en bostad inne i Askersund) och skjutsade henne till Motala.
Här några minnesord i sändaramatörernas tidning:
Kan Karl-Arne Blom ha skrivit dem?
Pappa var klar i huvudet fram till sista dygnet då vi besökte honom på sjukhuset i Motala. En släkting misstänkte att något gått snett med syrgasen. Han var nu suddig och orolig i sina tankar, något jag aldrig upplevt förut hos honom. Han ville jag skulle ta leta fram några ”viktiga” men för mig helt okända papper i en byrålåda. I närvaro av sin hustru, mig och min mellanson dog han plötsligt ”knall och fall” i sin säng, ja det hördes en smäll tyckte jag!
Några år tidigare hade jag märkt att hans huvudräkning inte längre var som förr, jag var nu nästan snabbare. Alltid något där jag kan mäta mig med honom tänkte jag. Det gällde att räkna ut hur många plåtar som behövdes till båtskjulets tak. Här är skjulet fotograferat 2009, d v s 14 år sedan mina föräldrar ägde huset. Det används nu av någon granne men jag var för lat att transportera bort skrovet till vår OK-jolle 586. Köpt halvfärdigt från Alvars båtar (Alvarbåtar) i Norrköping. När Alvar kom med det halvfärdiga bygget var han yngre! Sedan drog vi själva glasfiberväv över och fixade en hel del annat som var köparens sak..
Kanske någon vill göra något med skrovet, fast viktiga delar orkade vi slänga!
Jag hade då sedan länge tillsammans med min bror fått huset som gåva även om Mamma och Pappa bodde där och skötte huset som om det var deras. Jag hyrde nu ut det ett par år. Men att vara hyresvärd är inte min grej. Från början var det brorsan som intresserad att ta över huset, men så etablerade han sig i ett nyköpt utvecklingsbart hus på Gotland och jag tog över litet motvilligt. Ett så fint hus som mina föräldrar lagt ned så mycken möda att sätta i stånd gav jag upp. Illa gjort av en äldste son!
Min kusin inne i Askersund kände en mäklare och så ordnades försäljningen utan någon större insats från min sida. Idag skulle jag inte orkat med huset ensam. Trappa till övervåningen, stor trädgård, lantligt och fint, så gott som strandtomt, och bara 13 km till staden. Kusiner till mig finns i närheten som var till stor hjälp för Mamma och Pappa under deras sista år.
Huset står kvar men är ju inte så stilrent tillbyggt så att säga, och folk på landet har råd med husvagn, flera bilar, barn m fl prylar och stök så jag väljer en bild från 1980! Notera sändaramatörantennen, en Quad säger jag men den har nog andra namn också!
Ja, långt blev det och under några minuter trodde jag jag hade förlorat allt jag gjort men lyckades fixa saken. Puh! Jag börjar allt bli gammal ändå!
Sudden