Här kommer mer med anknytning till Gävle och dess Länsmuseum Gävleborg . Till länet hör landskapen Gästrikland och Hälsingland samt ett litet hörn av landskapet Jämtland.
Museet visar på webben en förnämlig bildsamling som jag kanske senare spinner vidare på. På egen hand kan du lämpligen starta utifrån denna presentation:
Inte visste jag att länet hade så mycket att bjuda, inte minst i form av sjöbodar och och båthus. Under 40-talets barndomssomrar på Gräsö (nästan Gästrikland…) låg jag på magen och såg hur mörtar och abborrar cirklade kring metkroken med bull-kulan. Båthustaket ovanför gjorde att man såg bra ned i vattnet. Spännande! På vintern var isen inne i båthuset snöfri, men förstås ofta ganska tunn vilket en alltför nyfiken kamrat i vår SSSK-skridskoåkargrupp fick uppleva en gång.
Jag minns annars att Gästrikland sägs förena det fulaste hos Norrland och Svealand…
Fler bilder har museet på gång. För en f d statstjänsteman känns det litet besynnerligt att ett statligt museums bilder ligger på en kommersiell webbsajt men mycket får man vänja sig vid.
Museets tjänstemän skojade för några veckor sedan med upphovsrätts-torpeden BUS rätt så raljant. Nu har dessa protester tagits bort ser jag men tyvärr även själva bilderna av konstverken. Vilket elände dessa självgoda censorer ställer till för oss som inte kan promenera till konstverken utan sitter miltals ifrån. Eller har fysiskt svårt att röra oss!
Så här kunde det se ut för ca två veckor sedan:
Visst var s k ”modern konst” konstig men inte på detta sätt. Läser man vad som står till höger förstår man. Dessa busar! Här ett annat exempel vad de ställer till med där man först kan tro att sedlighetsivrarna varit framme:
Så ser Gunder-statyn ut i verkligheten:
Olof Ahlberg, en annan jämte, gjorde statyn. Naturligtvis hade Gunder byxor på sig när han sprang eller gjorde annat, t ex flög Ercoupe.
Här kan den pryde glädja sig åt en påklädd löpares triumf:
Mer Gävleborgs-konst i nästa inlägg men Gävle-diggare rekommenderas att söka sig till ”Du vet att du är från Gävle om...” och ”DiBiS, Digital bild i Söderhamn ”
Tyvärr har jag inte hittat något om flyg hos Länsmuseet (dessa kulturtanter…). Men Gävlebygdens Flygklubb finns här och jag har på min blogg en artikel ur tidskriften Flyg från år 1944 om flygentusiasmen på bygden (inkl. resten av Norrland). Här skymtar den driftige brandchefen Sven Rohlén som också figurerar i en film om den goda staden Gävles förträfflighet. I filmens sista minut finns litet flyg.
Flyg var ju själva framtiden en gång. I dag verkar åtminstone det klassiska motorflygandet redan ha haft sin framtid och man törs ju i dag knappt andas med tanke på all koldioxid man då släpper ut.
Sudden
