Jag har för närvarande svårt att satsa på stora saker som en hel blogg. Däremot blir det en hel del kommentar till andras inlägg i Facebook eller forum, något som ibland kräver en hel del forskande. Som t ex att hitta en viss bild för denna tråd:
Om Bückers plan och hans chefskonstruktör A J Andersson kan mycket sägas men jag gör det inte nu.
Så hittar man ju mycket skoj som detta diagram om svängförmågan hos de kära jaktflygplanen.
Om detta ämne finns mycket att läsa, om vad man vet vad man bör googla på. Själv använder jag engelska och missar förstås vad som skrivs på andra språk. Det nästan löjligt svårt att googla på något grannspråk som man läsa riktigt hyggligt, men när det kommer till ”den korrekt stavade termen” blir det svårt. Jag googlar därför nästan aldrig på något norskt eller danskt: jag förstår språket men kan inte stava orden.
Nå, om ”svängprestanda” kan man läsa här och här exempelvis.
Förr i tiden, för ett kvartssekel sedan, orkade man mer. Här en utflykt till Linköping med SL och Daisy.
Jag roar mig ibland med segelflygning i simulatorn. Termikflygningen är ofta tradig, även om det kan bli jobbigt inne i ett turbulent moln. Och hangflygningen är jobbig men inte så realistisk – tror jag. Här har jag kämpat på i över en timme, vid flera tillfällen bara några tiotals meter över marken, innan det hela slutade med en utelandning. Inte alltid så realistiskt.
Jag har inte riktigt klurat ut hur vindar simuleras eller hur de beter sig i verkligheten. Vinden vrider sig med höjden, men är det höjden över havet eller höjden över terrängen som avses? Hur som haver så får man fläska på med vind för att kunna hangflyga och ibland står då planet nästan still. Ground speed visas på skärmen som ledtråd men ibland så ser man med blotta ögat att här kommer jag ju inte igenom. Horisonten försvinner bakom kullen man har nära framför sig. Sjunket är normalt men farten över mark mycket låg.
Så kan man försöka flyga ut över kanten på jordskivan och försöka flyga under den. Men plötsligt bröts planet itu fast jag flög lugnt och stilla. Man kan inte simulera alla situationer!
Jag stötte på en mängd filmer från cockpit just över det slag av terräng jag flyger över. Jag har inte tittat på hela denna 5 timmar långa film av nedanstående flygning men jag kände då och då igen terrängtypen. Jag simulatorflyger i området någonstans mitt i kartan nedan (det finns ett ställe i Norge i min simulator också).
Om filmen: This is 98% of the entire footage of a 750km record glider flight from Nephi, Utah to Alamo, NV and back to Nephi. As you can see, there is not much out there near Alamo! Pretty scary when you are so far away from home without an engine and only your wits and the weather to help get you back home. The glider is an ASW27 and the airport I am landing at is Nephi, Utah. This was my first flight back in the glider after an unwanted vacation away from gliding so it made this flight even more special. Thanks as always for watching and for all your comments and support! Bruno – B4
Bruno Vassel har många andra filmer att visa. Här litet ”ridge running”, något jag inte lyckats med lika förnämligt. Man kan ganska tydligt avgöra om man stiger eller sjunker genom att horisonten långt bort förvinner eller kommer fram bortom mer närbelägna toppar. Om man har bra sikt. Man får se upp så att man inte blir instängd i någon ”gryta”.
Intressant är hans lätta spakhållning. Han har alltid något för sig med fingrar och reglage. Luftbroms, klaff eller kanske höjdtrim. Jag kommer att tänka på några rader i Nils Söderbergs book ”Praktisk flyglära” från 1935: ”…Framför dig har du handspaken. Den skall du fatta med höger hand, lätt och mjukt med tre fingrar och tummen, pekfingret gärna ovanpå knoppen….” . Notera den otydliga bilden av Moth-sittrummet, tryckkonsten var inte så långt kommen på 30-talet, samt dess detaljer samt även terminologin.
Jag minns att jag i mina tidiga tonår köpte denna bok i dåvarande Kungsbokhandeln (borta sedan länge) och insöp all visdom varav mycket finns kvar. En av mina allra tidigaste flygböcker. Här ett ytterligare klipp ur boken, den tidens sätt att se på den välsignade lyftkraften och dess uppkomst
ASW 27 verkar ha en händig höjdrodertrim
The trim is only connected to the elevator-control circuit.
Normally the ASW 27 is trimmed to about 100 km/h (54kts or 62mph) IAS in flap setting 3b. To set the trim, simply press the trim-release button at the control stick when flying at the desired airspeed.
The ASW 27 is now trimmed over a wide speed range when the flaps are set to their optimum position.
For fine adjustment, the stick-mounted trim release button can be pressed at the desired speed.
A trim indicator is fitted along the left cockpit wall near the seat
Det hela verkar betydligt mer raffinerat än vad var van vid; jag minns Bergfalkes enkla trimvajerreglage som inte riktigt räckte till och jag satt och drog i spaken mer eller mindre ”hela tiden” – som jag minns det. Sökte efter en bild av trimmen och fann denna bild för mopeder men så såg den ut i princip.
Jag fann också denna fina artikel om hur sittbrunnen i segelflygplanen smyckats allt mer med tiden.
Det är också i Brunos filmer mer turbulent än jag minns verkligheten. Men även om också simulatorn är inställd på noll turbulens har det inne i moln kunnat bli ganska stökigt. Hastighetsmätaren är inne i det gula ibland och då tar jag spaken åt mig och det hjälper mig i mitt molntumlande. Jag tror att dagens segelflygare inte ger sig in i moln så gärna som gårdagens modiga män; minns mina egna tafatta försök.
I mitt verkliga flygande vande jag mig aldrig vid turbulens, var ”alltid” rädd att tappa kontrollen.
Det kanske får räcka nu. Jag hade annars samlat ihop en del kul om motorhistoria, Anzani, Monosoupape, Glenn Curtiss m m . Snarkventiler och så. Och fortfarande finns glada idéer om hur man kan förbättra motorns andning och balansera bort vibrationer och vad som då är ”bästa kompromiss”. A V-Twin, unless it is a 180 degree opposed cylinder, cannot be perfectly balanced without the addition of complex balance shafts. All you can do is minimize the shaking forces.
Avslutningsvis en bild från en trevligt hejig sajt.
Sudden