För en tid sedan begav det sig att jag såg två animerade filmer av den japanske mästaren, Hayao Miyazaki, här den ena
Här får man se 30-talets japanska studenter i skoluniform eller ingenjörer som använde räknestickor och annat numera föråldrat (?) som ritbord och ritningar. Även kvinnors insats hyllas och då inte bara söta flickor med parasoller på blomsterängar.
Jag tittade, skärmdumpade bilder, googlade och läse om regissören (regisserar man animerade filmer?) och här finns en samling av bilder jag samlade på mig, njut! Det är en stort bildkollage och jag hoppas din dator orkar med det.
Det röktes tobak i Miyazakis filmer (30-talsmiljö) ganska mycket. Något som också förekom i Europa, i den mån nu Storbritannien vill räknas dit:
Här ser vi en känd brittisk ingenjör, mer om honom här, som kunde hantera cigarett och räknesticka samtidigt. Inte dåligt. Han var även en tid en duktig uppvisningspilot. Men ser att manschetterna har halkat upp på underarmarna, jo så var det ofta minns jag. Sedan må fru Ribbing tycka vad hon vill om detta.
Frank Whittle fick kämpa hårt för sin uppfinning medan.hans tyske kollega Pabst von Ohain hade det lättare. Något att begrunda.
För alla som vill njuta mer av räknestick-romantiken rekommenderar jag David Nessles avhandling i ämnet.
Att avbildas rökande pipa ansågs också ge intryck av vara en bra ingenjör som man ser här och här.
Jag försökte också nyligen stödja ett barnbarn i matematik och jag plockade då fram mina räknestickor och gav pappas/min gamla sticka till min civilingenjörs-son (som aldrig hörde talas om räknestickan i skolan eller på KTH!). Han fick även till födelsedagen en gammal Hermodskurs i räknestickans användning från 1959. Här är en bild därur:
Jag räknade litet på några av kursens övningsexempel och tyckte jag lyckade rätt bra trots att det är decennier sedan jag räknade sist. Här är vad min litet jobbiga ”räkneskiva” gav (men förstås ”mest exakt”), så min stickas resultat samt slutligen Hermods facit som är litet slarvigt framräknat ibland tycker jag:
Räkneplattan är en finsk gåva till SFF Kansli, som jag fick när jag hjälpte till med något vad det nu var. Planet är den finska Valmet Redigo:
Som alla vet (?) bygger räknestickan på logaritmer. Kanske man inte behöver bry sig nu när det finns datorer och fickräknare. Men här är i alla fall litet bildning ur Stig Olssons ”Matematiska nedslag i historien”.
Sudden
