Eva visade mig kommunal information som kommit i brevlådan:
Alltså ett enkelt A5-stort blad med fram- och baksida. Jag tycker framsidan är fint utformad, och även det kommunala lejonet är fint. Fast jag började fundera på något min mellanson sa en gång, nämligen att bara trafiksignaler till höger om ens körbana ”räknas”. Så här kan det inte se ut i verkligheten. Men det finns ju uttrycket ”konstnärlig frihet” och rent grafiskt ser det snyggt ut med litet färg mitt i. Snedställningen lättar också upp.
I vissa fall kan ju en ljussignal också stå till vänster, t ex om vänster körfält är avsett enbart för vänstersvängande trafik och har sin egen signalering. Våra märken och signaler och körfält av olika slag (inkl spårvägsspår, kollektivtrafikfält och cykelbanor) utgör numera en rätt så komplicerad apparat och reglerna blir därefter. Jag tror det är omöjligt att få ett entydigt, logiskt och begripligt regel- och signalsystem när fordonsslagen blir för många. ”Den indiska röran” är kanske inte så dum ändå. Därtill sant liberal, de mest lämpade överlever. Vilket dock inte hindrar att man kan införa vissa förbättringar för exempelvis cyklister som cykelboxar.
En kommun får väl inte främja vissa kategorier av invånarna, t ex cyklister, på bekostnad av andra kategorier. Gående, bilister, kollektivresenärer, handikappade i motoriserade rullstolar m fl. Nu talar man t o m att försämra framkomligheten för vissa slag av trafikanter. Kollektivtrafik subventioneras kraftigt, 50% eller så. Konstigt, får man det? Å andra sidan, kollektivtrafik i större samhällen är lika självklart som gator och trottoarer som ju hittills har ”gått på skatten”.
En helt annan fråga: hur fungerar alla glada markeringar på körbanan när denna täcks av snö eller is.
För den som vill grunna på tvetydigheter och svårigheter att vara tydlig, rekommenderar jag Cyklistbloggen. Jag har grubblat själv. Det är svårt. Fotgängare är rädda för cyklister som är rädda för bilar vars förare är rädda att skada cyklister.
Men i alla fall så är det grafiska viktigt. Text skall bl a vara tydlig. Vad kan menas med ”Närkevin” i detta klipp?:
Klippet är från förstasidan i min lokaltidning som stolt säger sig ha ”förbättrat” sin grafiska profil. Själv undrade jag på om man odlade vindruvor på Monte Kvarntorps varma sluttningar? Förvillande var också orden ”irländskt” och ”Walker” som får en att tänka på whisky. Till saken hör därtill att fotbollsspelaren Kevin Walker är född i Närke men nu spelar i ett lag jag inte vill nämna. Men en känd tecknare var en gång stödjare av denna klubb:
Bilden är hämtad från Stockholms Spårvägars Trafikhandbok 2, illustrerad av tecknaren George Beverloo, som äldre motor- och flygnostalgiker nog minns. Mer av Beverloo finns i Hjaks blogg där jag ser att jag själv gett ytterligare Beverloo-tips.
Beverloo var rätt lång och kanske han därför kände för de problem han beskriver här i tidningen Motor där han medverkade.
I mitt sökande efter Beverlooteckningar stötte jag på denna FV-film om en svensk väg från 1980 (där dock inget av Beverloo syns). Men Viggen- och FV-nostalgi med vägbaser kan vara trevligt.
Denna text tog ju som vanligt en annan riktning än jag tänkt, så jag slutar nu.
Sudden
