Detta ämne togs upp senast och det är dags att skriva något igen – men vad. Jag försöker fortsätta på ämnet men väva in en del nytt.
Johan Wiklund ”Cape to Cape” har just kommit fram till Kapstaden, en flygning till minne av Gösta Andrées flygbragd 1929. Nedan ser vi Gösta tillsammans med andra historiska flygprofiler i det svenska civil- och privatflyget:
Jag hade tänkt att bilden (50-tal?) kunde illustrera gubbarnas dominans inom flyget, något de avbildade personligen inte kan inte rå för.
I mitt förra inlägg och i en kommentar till det nämnde jag exempel på kvinnliga piloter och ville visa att de är vanligare idag. Andra exempel härpå är den verksamhet Frivilliga Flygkåren bedriver inom ramen för sitt ”Young Pilots”. När man bläddrar bland bilderna ser man att flickor är väl representerade. Young Pilots lockar så här:
”Går du och sneglar upp mot himlen och önskar att det var du som flög flygplanet där uppe? Eller är du nyfiken på en ny och annorlunda upplevelse? Då har du hittat rätt. Vi upplever Sverige från ovan!
Young Pilots är en organisation för unga mellan 14 och 25 år som är nyfikna på flyg och vill träffa likasinnade. Hos oss får du möjlighet att åka på roliga sommarläger, gå utbildningar och vara med om andra spännande äventyr!”
Här en lockande bild från Young Pilots:
Själv minns jag hur spännande det var att bara komma nära ett flygplan på maken, det räckte. Känna den speciella doften. Lokomotiv, spårvagnar och bilar var inte så magiska. Fortfarande är det nästan för starkt för mig att flyga – och än mer att spaka själv.
Tillbaka till praktverket från 1939 ”Svenskt Flyg och Dess Män”. Jag började nu läsa de sidor jag lagt ut på webben. De är spirituellt skrivna och jag rekommenderar dem för läsning. Man erinras om antik och nordisk mytologi och episoder där som man glömt bort, och hur viktigt flygförmågan ofta är. ”Guden/hjälten/skojaren tog på sig en örnhamn”. (Vilka unga vet idag vad ”hamn” där betyder?) Ett klipp:
Gudar åkte inte bil eller tåg för att tänka sig sådana fordon översteg fantasin; inga ”bilhamnar” finns i de nordiska sagorna. Seglade gjorde man dock.
Två grekiska mytologiska gestalter med omtalad och ibland bristfällig flygförmåga var Ikaros och Nike. Kvinnor kan!
Ikaros var högmodig och lydde inte sin kloke och konstruktionskunnige far Daedalus råd. Ikaros-myten finns förstås berättad på Wikipedia och mer utförligt här. En modernare haverirapport finns också där konstruktören ges en större del av skulden. En alternativ haveriorsak nämns där, nämligen att vaxet inte smälte av solens värme utan blev sprött i kylan på hög höjd.
Här en visualisering med hjälp av LEGO.
För övrigt heter Tekniska museets årsbok Daedalus och flygvapenmuseums nu nedlagda bok hette Ikaros. Detta verkar nästan signifikativt på något sätt.
Sudden, som har en del editeringsproblem
