En sak jag helt nyligen lyckades ganska bra med var att få ljud i min dörrklocka. En mycket enkel konstruktion med ett stycke ”ljudande malm” i form av en ”klocka” på vilken en kläpp slår. Drog man nu åt den skruv som klockan var fäst med i dörrstommen med, klingade det mycket ljudligare än när den hängde löst på skruven. Enkel, ingen styrelektronik eller IT. Men onekligen trådlös.
Men en liten skruv föll ändå ned på det spräckliga golvet i trapphuset och kunde inte ens med sopborste återfinnas. I min omfångsrika skruvsamling, ”skapad” under ett långt liv, hittade jag lyckligtvis en skruv som passade. Rätt försänkning på skallen till och med.
Det är ju bra att de som ringer på kan få komma in. En gång försökt jag vara litet rolig när jag väntade 70-årsgäster:
Då orkade man ordna, nu blir det inte mycket!
Porttelefonen har inte precis gjort det lättare att nå folk och att leverera beställda varor klarar inte alla transportföretag av. Det har blivit mycket i tidningarna om varor som inte levererats tros att ”man varit hemma” eller t o m sett budbilen stanna utanför huset. Här har vi en litet långsökt ”ursäkt” ur SvD.
Här nedan är min port innan den försågs med porttelefon och ”nyckelbrick-lås”.
Jag vill minnas att den då för 20 år sedan alltid fick öppnas med vanliga våningsnyckeln. Idag får jag förlita mig på att min ”tag” (tagg, nyckelbricka, transponder?; se begreppet RFID) funkar. Nedan ser vi nycklar och taggen (de två stora nycklarna går till en helt annat ställe). Det finns en liten bakre port och där fungerar ännu våningsnyckeln. Taggen är stolt märkt med ordet ”security” medan jag lagat den med araldit (epoxy, Loctite) och metalltrådar, dubbla ”för säkerhets skull”.
Porttelefonen är kopplad till min mobil men den allmänna uppfattningen bland besökare är att arrangemanget inte funkar. Kanske det är jag som glömmer att kvittera med ”brädstapel” på min mobil. Jag hoppar fortfarande högt var jag än är när telefonen ringer, plötsligt blir det alldeles för mycket att tänka på. Så´n är jag. Inget pilotämne precis.
Häromdagen var det så varmt att jag kunde vistas på balkongen och ”röja litet fjolårsris”. Med betoning på ”litet”. Mitt flerfamiljshus renoveras och den kaprifol från fasadplanteringen som jag några år ”lånat” har tagits bort. På balkongen blir det avgjort fattigare i år.
Att bara stå på benen var en stor ansträngning och korsryggen och annat värkte. Huh! Jag sökte stöd på alla möjliga och omöjliga sätt och det var svårt att nå överallt. Orkar jag med något odlande i sommar? Var rostig i halsen på kvällen, hade den friska luften varit för mycket eller var covid på gång?
Jag sådde tomatfrön i fyra blomkrukor för två veckor sedan men bara i en av de fyra har det kommit upp några små gröna stjälkar (jo i går kunde en liten stjälk skönjas i ytterligare en kruka). Sådde för säkerhets skull i går fler frön. Så här såg det ut för fyra år och 11 dagar sedan!
För några dagar sedan tröttnade min köksbänksbelysning och mitt armbandsur nästan samtidigt. Min son Ove fick anledning att köpa flera saker på Clas Ohlson åt mig. Batteriskifte hjälpte nämligen nu ej klockan; det tidigare batteriet hade räckt ovanligt kort tid så jag tror det var något som var fel i klockan. Jag fick anledning öva mig på att öppna mitt armbandsur. Nu för tiden kan det vara svårt att se var ”bak-boetten” ska angripas, och min syn har inte precis blivit bättre. Det har uppträtt några nya litet mystiska synstörningar på sistone förresten.
Man kan bända med något ”nästan vasst”, exempelvis en liten ”instrumentmejsel”, i den mörka slits som ses på kanten vid ena armbandsfästet. (Det finns anvisningar på webben men jag har inte funnit någon tydligt bild av ”slitsen” som nog inte alltid finns. Här är en anvisning för hur man byter.) Öppnar man klockan kan det se ut så här (gamla klockan):
Man ser urgröpningen för ställskruven (kronan?) i lockets kant samt nästan mittemot en liten försänkning (slits) för att underlätta öppnandet samt att det finns en tunn tätring mot locket. Tänk så liten mekanik kan göras. Finns någon mikroelektronik inuti eller är allt mekaniskt/elektromekaniskt? En s k kristall finns väl (för noggrannhetens skull) och därmed elektronik. Jag antar att även billiga armbandsur som mitt har en s k Lavet-stegmotor i sig!
Här är en charmig något äldre ordlista kring klockor och här är litet för dem som gillar att pula med dem. Jag vill minnas att författaren Johan Antus liksom jag jagat runt i Hemfosatrakten efter flygplanrester men hans berättelse därom har tyvärr försvunnit. Hans sajt innehåller mycket för de som ännu är nyfikna på världen. Det han säger om upphovsrätt är viktigt. Det verkar som vi i yrkeslivet en tid varit rätt nära varandra.
Här har vi slutklämmen i Mark Twains erfarenheteter av klockor och urmakare.
Han är ännu läsbar.
Sudden