I ett inlägg nyligen hänvisade jag i förbifarten till en fin berättelse av signaturen ”Varjag” om hur det var att 1953 få besöka USA och dess flygvapen som ett led i en ökad kontakt mellan unga människor inom Västeuropas och USA:s flygvapens ungdomsverksamhet. Ett amerikanskt initiativ i kampen om själarna i det Kalla krigets tid.
Vi (vi äldre) känner till Herbert Tingstens och Olof Palmes beundran av USA och har hört om deras amerikanska kontakter. Palme började sin karriär som internationell studentpolitiker, ett område där Sovjet försökte fånga själarna men där Palme med sin USA-beundran möjligen till en del ”hjälpte” amerikanerna. Det hela är en något diffus men känslig materia och en SR-dokumentär kring Tingsten drogs nyligen i sista stund tillbaka. Historiker anfaller varandra enligt gammal god akademisk tradition och försvarar sig förstås också med allt längre och snårigare inlägg. I svenska media är ett på många fronter sviktande USA ännu otacksamt att kritiskt belysa liksom ”helgon” som Tingsten. Vi som västeuropeer känner oss ännu stå i en stor tacksamhetsskuld till USA:
Den resa ”Varjag” berättat om på Skalman-forumet finns även berättad i Ett år i luften 1954 av en reseledare vid FV, kapten Sten Torberger. Berättelserna kan vara intressanta att jämföra. Vem ”Varjag” är kan man då klura ut, jo tydligen en av SFF:s tidiga ledare!
Kul att se Erik Goliath som jag minns honom från onsdagsträffarna i Flygpojkarna början på 50-talet i ”Tegelhögen”. Jag imponeras av miss Dolores del Rios tillit till sina stödjande kavaljerer där hos sitter på ett räcke med hög fallhöjd bakom.
(Här ses Erik G i ett senare skede av livet, jag minns också hans sinkande plurrning en sen eftermiddag vid en lätt olycksalig SSSK-skridskofärd på Dalälven-fjärdar någon gång på 90-talet.)
Så ser vi prinsessan Sibylla och ”lillprinsen” omnämnas. En benämning han ännu nog har att kämpa emot hos många av oss äldre. Man får förresten se den riktige kungen i bild också.
I Varjags-tråden på Skalman-forumet gläds jag åt att en läsare haft nytta av en tråd på SFF forum där Erik Johansson och jag berättat om våra upplevelser av Flygpojkverksamheten i Stockholm och sommarläger på F 6.
Länkar bryts lätt med tiden av olika skäl men med litet funderande kan man ofta ändå komma fram. Några länkar har nog brutits avsiktligt när det gäller mina tips på SFF forum men även här kan man lätt (?) komma fram.
Jag länkar i mitt SFF-inägg till en ung amerikan Steve Austens svenska upplevelser vid en utbytesresa 1970 med filmjölk och andra hemskheter. Men en verkligt stor upplevelse som han aldrig glömmer. Inledningen finns här och fler detaljer finner man genom att söka upp hans namn här. (Jag kom inte riktigt överens med strukturen i Cadetstuff-arkivet.)
I Ett år i luften 1952 skrev Sten Dalborg om Flygvapnets ungdomsverksamhet som då var en ny företeelse. Först med sommarläger och sommarkurser, senare med verksamhet året runt:
Mer att läsa om Flygvapnets ungdoms- och frivilligverksamhet finns här.
Här ett tidigare blogginlägg från mig och ett till där jag kommer in på flygpojkarna.
Ja det var tider det, nedan en bild från F 6 sommaren 1951 med ”löjtnant Nilsson” (Ragnar Ignell) i mitten:
Sudden
